Een lelie tussen de distels Een lelie tussen de distels
Een lelie tussen de distels

Een merkwaardige titel misschien, maar het is de letterlijke vertaling van de tekst die op het Heukelumse kerkzegel te vinden is. De kerkelijke gemeente van Heukelum heeft iets met de lelie. Niet alleen in het kerkzegel is ze te vinden, maar ook in de middeleeuwse kerkvloer heeft ze haar plaats op de geglazuurde vloertegeltjes. Ook op een grafzerk uit 1616 komen lelies voor. Het zou toeval kunnen zijn, maar dat is het waarschijnlijk niet.

lees meer »
 
De kerk

De kerk
De kerk
Oorspronkelijk gesticht als R.K. Mariakerk. Sinds circa 1573 is het kerkgebouw eigendom van en in gebruik bij de hervormde gemeente van Heukelum en is de geschiedenis van het gebouw met de geschiedenis van die gemeente verbonden. Alles bij elkaar genomen kan de gemeente te Heukelum terugzien op een bijna duizendjarige geschiedenis vol boeiende, bewogen en soms ook dramatische gebeurtenissen.
lees meer »
 
Het interieur

Het interieur
Het interieur

Onze mooie kerk heeft een interieur met een rijke geschiedenis. De preekstoel dateert uit de eerste helft van de 17e eeuw. Bovenaan de preekstoel staat de tekst: "Wij prediken Christus den gekruisigde" Kor 1:1 - 23 
 

lees meer »
 
De toren

De toren

De toren
De kerk bezat tot 1699 een hoge, fraaie toren. Naar schatting was deze aan de begane grond circa 10 bij 10 meter. De hoogte van de toren moet minstens 60 meter hoog zijn geweest. Wat vorm en uitvoering betreft kon hij vergeleken worden met de Sint Janstoren in Gorinchem.

lees meer »
 
Extra informatie

Extra informatie
Portaal en ingang van de kerk
Het portaal aan de noordzijde van de kerk dateert uit 1966 en is in 18e eeuwse stijl gebouwd.
Voorheen was dit een houten portaal.
 
Het orgel

Het orgel

Het orgel
Het Bätz-orgel in onze kerk werd in 1779 door Gideon Thomas Bätz gebouwd. Bätz was orgelmaker in Utrecht en telg uit een beroemd geslacht van orgelbouwers. De firma Bätz, later Bätz-Witte, bouwde ongeveer 60 orgels van hoge kwaliteit en befaamd om hun specifieke klankkarakter. Het orgel werd plechtig in gebruik genomen op 12 september 1779.


 
lees meer »