Eeuwigheidszondag 2021

Eeuwigheidszondag 2021
Zondag 21 november 2021 stond in het teken van eeuwigheidszondag en in de kerkdienst stonden wij stil bij de mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. Er is ook een mooi liturgisch bloemstuk gemaakt:
Het bloemstuk heeft als thema : verlangen naar nabijheid.
De linten symboliseren de band met God, die van de kaarsen met de namen verbonden zijn met de paaskaars. De kleuren van de linten laten zien dat we allen anders mogen zijn en juist die variatie/ eigenheid is mooi in het geheel.
De kale stronk/tak is van een Seringenboom, staat voor het sterven, maar er groeit ook een nieuwe loot aan, deze staat voor hoop in de toekomst. Hedera staat symbool voor trouw en verbondenheid. Net als de kerstroos een altijd-groene-plant, symbolische waarde van eeuwigheid en droefenis.
De grijze witte kleuren ( verstilde kleuren) die gebruikt zijn staan voor de stilte. De witte rozen staan voor eenvoud, puurheid en waardigheid. Eén van de rozen is geknakt en dit staat symbool voor afgebroken leven en vergankelijkheid. De Hydrangea/ Hortensia bloemen staan in deze schikking voor herfst, einde van de
groei /het leven, maar nog steeds mooi, een duidelijk herinnering aan hoe de plant was….
Ook is er mos verwerkt in en rond de schikking: planten die nuttig zijn, ze geven schonere lucht en met hun cel draadjes hechten ze zich aan de ondergrond, kunnen groeien op plekken waar andere planten ontbreken. De herinnering aan de dierbaren is hier wel mooi verwoord, ze hechten zich aan ons en groeien nog steeds ook op momenten en plekken waar we niet direct aan denken. Met eerbied gedenken wij hen die gestorven zijn. Wij danken voor hun leven, voor wie zij waren voor ons en voor de wereld. Nu is het nog donker om ons heen, maar eens zullen tranen gedroogd worden en zal de zon opkomen over de donkere momenten. Tijdens deze eeuwigheidszondag denken we niet alleen aan wie er is geweest, maar ook aan de toekomst die ons allemaal te wachten staat. Wij geloven Gods plan om de wereld op een dag nieuw te maken.
terug