overdenking overdenking
Elke maand schrijft een kerkraadslid een overdenking: 

 

“De Heer houdt de wacht over je gaan en je komen, van nu tot in eeuwigheid”, psalm 121 vers 8
 
Hieronder een afbeelding van de kopergravure die we op zondag 16 april jl. overhandigden aan onze nieuwe predikant ds. Elbert van Wijk. 


De gravure uit 1750 geeft een mooie blik op het 18 e eeuwse Heukelum. De poort is er niet meer en ook de grote kerktoren die je op de achtergrond ziet, is later vervangen door een veel kleinere. Wel kan je nog duidelijk de Gragtdijk herkennen waar de vrouw op de voorgrond loopt, met de koeien en geiten. Ook zie je heel mooi de Linge stromen, zoals het nu ook nog is.
 
Zo’n wachtpoort bij een stad bood veiligheid voor hen die zich binnen de poort bevonden. In psalm 121 lezen we over de Heer die de wacht houdt over je komen en je gaan. Psalm 121 is een pelgrimspsalm. Dat wil zeggen dat de psalm geschreven was voor mensen onderweg. Aan het begin van de psalm vraagt de schrijver zich af waar zijn hulp vandaan komt. Hij ziet op naar de bergen en kijkt naar het pad dat hij moet lopen. Dan opeens weet hij het: “De Heer is je wachter, De Heer is je schaduw aan je rechterhand”. Hij loopt met je mee. Hij waakt over je leven.

Wilke Versluis-Olbertijn.

terug